Модифікуючий вплив гумату натрію на генотоксичність тіофосфаміду - Бариляк, І.Р.; Шкарупа, В.М.; Неумержицька, Л.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Досліджували вплив гумату натрію (100 мг/л) на цитогенетичні ефекти тіофосфаміду (1 мг/л) в клітинах кореневої меристеми Allium cepa L. При дії тіофосфаміду спостерігається зменшення МІ, дезінтеграція пулів мітотичних клітин кореневої меристеми, збільшення частоти аберантних клітин ( в 14,41 разів порівняно з контролем). Гумат натрію повністю інгібував мітотоксичність тіофосфаміду та на 39,9% зменшував частоту аберантних клітин, індукованих мутагеном. Исследовали влияние гумата натрия (100 мг/л) на цитогенетические эффекты тиофосфамида (1 мг/л) в клетках корневой меристемы Allium cepa L. При действии тиофосфамида наблюдается уменьшение МИ, дезинтеграция пулов митотических клеток корневой меристемы, увеличение частоты аберрантных клеток ( в 14,41 раз в сравнении с контролем). Гумат натрия полностью ингибировал митотоксичность тиофосфамида и на 39,9% уменьшал частоту аберрантных клеток, индуцированных мутагеном. Investigated influence of sodium humate (100 mg/l) on cytogenetic effects of tiophosphamide (1 mg/l) of cells root meristem Allium cepa L. At action of tiophosphamide reduction МI, decomposition of pools mitotic cells root meristem, increase in frequency aberrant cells (in 14,41 times in comparison with the control) is observed. Sodium humate completely inhibit mitotoxic of tiophosphamide and on 39,9 % reduces frequency aberrant cells induced of mutagens.