Вплив віку жінки на характеристики ооцитів та ранніх ембріонів, отриманих в програмах запліднення in vitro - Стефанович, Г.В.; Бариляк, І.Р.; Будерацька, Н.О. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Проведено порівняльний аналіз кількісних та морфологічних характеристик
ооцитів та ранніх ембріонів жінок двох груп – до 30 та більш ніж 30 років – в
програмах запліднення in vitro. Спостерігали зниження рівня запліднення в старшій
віковій групі жінок, а також підвищення у них рівня ембріонів з низькою оцінкою
морфології. Проведен сравнительный анализ количественных и морфологических
характеристик ооцитов и ранних эмбрионов женщин двух групп – до 30 и более 30 лет
– в программах оплодотворения in vitro. Наблюдали снижение уровня оплодотворения
в старшей возрастной группе женщин, а также повышение у них уровня ембрионов с
низкой оценкой морфологии. Сomparison of morphological characteristics of oocytes and early embryos from 121
women divided into 2 groups (less then 30 years and over 30 years) was carried out in in vitro
fertilization programs. For group of patients over 30 years old decrease of number of
normally fertilized oocytes was shown. We also observed an increase of number of early
embryos with low essesment of morphology (Grade 4) in older age group.