Частота і спектр мікроделеції y-хромосоми у чоловіків з різними формами порушення сперматогенезу - Тиркус, М.Я. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Отримані результати молекулярно-генетичних досліджень свідчать про те, що
мікроделеції AZF локусу Y-хромосоми є однією з найбільш частих (мажорних)
генетичних причин непліддя у чоловіків при важких формах порушення
сперматогенезу. Серед всіх обстежених інфертильних чоловіків частота мікроделецій
Y-хромосоми становить 7%, причому, найчастіше мікроделеції AZF регіону
виявляються у чоловіків з аспермією та азооспермією, частота яких становить 10,8% та
12,7% відповідно. Полученные результаты молекулярно- генетических исследований
свидетельствуют о том, что микроделеции AZF локусу Y-хромосомы являются одной
из наиболее частых (мажорных) генетических причин бесплодия у мужчин при
тяжелых формах нарушения сперматогенеза. Среди всех обследованных
инфертильних мужчин частота микроделеций Y-хромосомы составляет 7%, причем,
чаще всего микроделеции AZF региона обнаруживали у мужчин с аспермией и
азооспермией, частота которых составляет 10,8% и 12,7% соответственно. The obtained results of molecular-genetic researches testify that Y-chromosome AZF
locus microdeletions are one of the major genetic causes of infertility in males with severe
forms of spermatogenesis failure. Among all studied infertile men Y-chromosome
microdeletions frequency was 7%, thus, AZF region microdeletions mostly were found in
males with aspermia and azoospermia. Their frequencies were 10,8% and 12,7% accordingly.