Гауссовы приближения в стохастической теории самовоспламенения угольных частиц - Мальчевский, И.А.; Кузьменко, Б.В.; Гапонич, Л.С. (Нелінійні коливання, 2004)
Стохастичнi моделi процесу самозаймання вугiльних частинок вiдрiзняються чiтко вираженою нелiнiйнiстю внаслiдок наближення Арренiуса для константи швидкостi реакцiї та складною структурою стохастичної компоненти — шуму. Наведено моделi, що описують динамiку
розподiлу цiєї величини. Отриманi моделi складаються iз звичайних нелiнiйних диференцiальних
рiвнянь, що розв’язуються числовими методами з використанням комп’ютерних технологiй. Stochastic models for self-inflammation of coal particles are characterized by a clear-cut nonlinearity that
is due to the Arrenius approximation of the reaction velocity constant and a complex structure of the
stochastic component of the noise. We give models that describe the dynamics of the component. The
obtained models consist of nonlinear ordinary differential equations that are solved by using numerical
methods implemented in a computer software.