Ecological, coenotic and chorological features of synanthropic species of the genus Linum in the flora of Ukraine - Optasyuk, O.M.; Korotchenko, I.A. (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 2014)
Results of research and eco-coenotic and chorological features
of synanthropic species of the genus Linum in the flora of
Ukraine: L. trigynum, L. bienne (hemiapophytes), L. nodiflorum,
L. corymbulosum (eventapophytes), L. usitatissimum
(ergasiophyte). These species are characterized by wide
ecological amplitudes; by their relation to soil humidity most
species are hemistenotopic submesophytes, to soil humidity
variance – hemieurytopic hemihydrocontrastophiles, to soil
acidity – hemistenotopic neutrophiles, and to soil aeration –
stenotopic subaerophiles. In relation to the general salt regime
of soil, hemistenotopic eutrophic species predominate; to the
carbonate content in soil – hemistenotopic acarbonatophiles,
to the assimilable nitrogen content in the soil – hemistenotopic
heminitrophiles. The leading coenotic group is asectators (not
dominants nor subdominants) confined mainly to disturbed
ecotopes in mixed segetal-and-ruderal communities. The studied
species belong to the Mediterranean geoelement type that
includes Eastern Mediterranean (L. bienne, L. corymbulosum,
L. nodiflorum) and Mediterranean (L. trigynum) geoelements. Висвітлено результати дослідження еколого-ценотичних і хорологічних особливостей синантропних видів роду Linum L. у флорі України: L. trigynum, L. bienne (геміапофіти), L. nodiflorum, L. corymbulosum (евентапофіти), L. usitatissimum (ергазіофіт). Види характеризуються широкою екологічною амплітудою; за відношенням до вологості ґрунту більшість є гемістенотопними субмезофітами, до змінності зволоження ґрунту — геміевритопними гемігідроконтрастофілами, до кислотного режиму ґрунту — гемістенотопними нейтрофілами, до аерації ґрунту — стенотопними субаерофілами. За відношенням до загального сольового режиму ґрунту переважають гемістенотопні евтрофи, до вмісту карбонатів у ґрунті — гемістенотопні гемікарбонатофіли, до вмісту засвоюваних форм азоту в ґрунті — гемістенотопні гемінітрофіли. З ценотичного погляду більшість видів є асектаторами; рослини приурочені переважно до порушених екотопів і тяжіють до змішаних сегетально-рудеральних угруповань. Досліджувані види належать до Середземноморського типу геоелемента, що включає східно-середземноморський (L. bienne, L. corymbulosum, L. nodiflorum) та середземноморський геоелементи (L. trigynum). Представлены результаты исследования экологоценотических и хорологических особенностей синантропных видов рода Linum L. во флоре Украины: L. trigynum, L. bienne (гемиапофиты), L. nodiflorum, L. corymbulosum (эвентапофиты), L. usitatissimum (эргазиофит). Виды характеризируются широкой экологической амплитудой; по отношению к влажности почвы — большинство гемистенотопные субмезофиты, к изменению увлажнения почвы — гемиэвритопные гемигидроконтрастофилы, к кислотному режиму — гемистенотопные нейтрофилы, к аэрации почвы — стенотопные субаэрофилы. По отношению к общему солевому режиму почвы преобладают гемистенотопные эвтрофы, к содержанию карбонатов в почве — гемистенотопные гемикарбонатофилы, к содержанию доступных форм азота в почве — гемистенотопные геминитрофилы. В ценотическом отношении преобладают асектаторы, приуроченные преимущественно к нарушенным экотопам в смешанных сегетальнорудеральных сообществах. Исследуемые виды принадлежат к средиземноморскому типу геоэлемента, что включает восточно-средиземноморский (L. bienne, L. corymbulosum, L. nodiflorum) и средиземноморский геоэлементы (L. trigynum).