Сценарии переходов к гиперхаосу в неидеальных колебательных системах - Швец, А.Ю.; Сиренко, В.А. (Нелінійні коливання, 2018)
Розглянуто клас неiдеальних коливних (за Зоммерфельдом – Кононенком) динамiчних систем.
Встановлено iснування двох типiв гиперхаотичних атракторiв у таких системах. Описано сценарiї
переходiв вiд регулярних атракторiв до хаотичних, а також сценарiї переходiв мiж рiзними типами
хаотичних атракторiв. A class of nonideal oscillating (by Sommerfeld – Kononenko) dynamical systems is considered. We
establish the existence of two types of hyperchaotic attractors in these systems. We describe scenarios of transitions from regular attractors to chaotic ones and scenarios of transitions between chaotic
attractors of different types.