Особенности динамического поведения прямолинейного трубопровода при закритических скоростях течения жидкости - Лимарченко, О.С.; Тимохин, А.П. (Нелінійні коливання, 2016)
Вивчаються особливостi поведiнки прямолiнiйного трубопроводу з протiкаючою рiдиною в прикритичному i закритичному дiапазонах швидкостей течiї рiдини. На основi моделi, що враховує чотири форми коливань i сили Корiолiса, дослiджуються дiапазони стiйкостi прямолiнiйної форми коливань. Встановлено новi динамiчнi режими поведiнки трубопроводу в закритичнiй областi. Числове моделювання задачi в рамках нелiнiйної дванадцятимодової моделi пiдтвердило встановленi якiснi результати. Показано також специфiку дiй сил Корiолiса в закритичнiй областi течiї рiдини в трубопроводi. We study particularities of the behavior of a straight pipeline when the velocity of the flowing fluid is in the critical or supercritical range. On the basis of a model that accounts for four oscillation forms and the Coriolis force, we study the stability margin of the straight pipeline. We find new dynamical modes for the behavior of the pipeline in the supercritical case. A numerical modeling within the framework of the twelve-mode model has confirmed the obtained qualitative results. We have also shown specifics of the Coriolis force action for supercritical values of the fluid flow in the pipeline.