Використання інтрогресивних ліній м’ якої пшениці у встановленні генетичного контролю ознаки остистість - Прокопик, Д.О.; Терновська, Т.К. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Виконано гібридологічний аналіз популяцій, що розщеплюються, отриманих від схрещування інтрогресивних ліній м’якої пшениці, за ознакою остистіть. Показано залучення до контролю ознаки щонайменше двох неалельних генів із промоторною та інгібіторною дією, що взаємодіють між собою. Запропоновано схему генетичного контролі остистості у досліджених генотипах. Выполнен генетический анализ расщепляющихся популяций, полученных от скрещивания интрогрессивных линий мягкой пшеницы, по признаку остистость. Показано участие в контроле признака покрайней мере двух неаллельных генов с промоторным и ингибиторным действием, взаимодействующих друг с другом. Предложена схема генетического контроля признака остистость в исследованных генотипах. The genetic analysis of populations that segregate, developed from introgressioncommon wheat lines crossing, was performed for the trait awnedness. The participationof at least two nonallelic genes with promoting and inhibiting action that interact isshown. The way of awning character genetic control in studied genotypes is proposed.