Количественные зависимости выживаемости апикальной меристемы корня от частоты хромосомных аберраций, индуцированных острым облучением, у проростков гороха - Кравец, Е.А.; Михеев, А.Н.; Овсянникова, Л.Г.; Забара, Е.П. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Встановлено, що критичним рівнем пошкодження апікальної меристеми кореня проростків гороху є, приблизно, 50% аберантних анафаз. Перевищення цього порогу призводить до запускання суїцидної програми в меристемі через індукцію мультиаберантних пошкоджень і інтерфазної загибелі клітин. В механізмах відновлення важливу роль виконує клітинна конкуренція між клонами нормальних та аберантних клітин. The critical level of damage to the apical meristem of seedling root was defined about50% of aberrant anaphase. An exceeding this level leads to launch suicidal program throughinduction multiaberrant damages and interphase cell death. A primary role in the mechanismsof recovery plays a cell competition between clones of non-aberrant and aberrant cells.