Ріст, врожайність та стійкість рослин після обробки насіння еліситорами - Чугункова, Т.В.; Розумна, Л.Ф. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Досліджено вплив хітозану та екзополісахариду із Pseudomonas syringae pv. aptata на особливості росту, продуктивність та стійкість рослин пшениці та буряку. Встановлено позитивний вплив хітозану у концентрації 500 мг/л і 1000 мг/л на насіннєву продуктивність рослин ярої пшениці. Екзоцелюлярний полісахарид із збудника бактеріальної плямистості листя буряків у концентрації 500 мкг/мл сприяв захисту рослин від фітопатогенів при штучному їх зараженні. Исследовано влияние хитозана и экзополисахарида из Pseudomonas syringae pv. aptata на особенности роста, продуктивность и устойчивость растений пшеницы и свеклы. Установлено положительное влияние хитозана в концентрации 500 мг/л и 1000 мг/л на семенную продуктивность растений яровой пшеницы. Экзоцеллюлярный полисахарид из возбудителя бактериальной пятнистости листьев свеклы в концентрации 500 мкг/мл способствовал защите растений от патогенов при искусственном их заражении. The effect of chitosan and exopolysaccharides of Pseudomonas syringae pv. aptata on growth characteristics, productivity and resistance of wheat and beet has been investigated. The positive effect of chitosan in a concentration of 500 mg/l and 1000 mg/l on the seed production of plants of spring wheat were placed. Extracellular polysaccharide of the pathogen of bacterial leaf spot of beets at a concentration of 500 ug/ml contributed to the protection of plants against pathogens in artificial infecting them.