Tragikos як естетична якість драматургії Лесі Українки - Поліщук, Я. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Аналізується категорія трагічного в модерній українській літературі. У ХІХ столітті вона виявилася лише фрагментарно, але саме у творчості Лесі Українки відбувається становлення форми трагедії. Письменниця спиралася на класичний та романтичний досвід європейської літератури, але також означила національні риси трагічного. In this article category of tragic in Ukrainian modern literature is analyzed. In XIX century it appeared fragmentary, but just in poetry creation of Lesya Ukrainka the form of tragedy was developed. The writer used classical and romantic experience of the European literature, but also presented national features of tragical.