Образи долі у драматургії Лесі Українки: філософські аспекти - Мвчан, В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Дається аналіз своєрідності художнього осмислення долі у драматургії Лесі Українки на матеріалі драми „Блакитна троянда” та драматичної поеми „Одержима”. Розкрито, що доля людини визначається морально спрямованою волею до життя. У зіставленні філософського та естетично-художнього трактувань образу любові визначено її формуючий вплив на долю. In the article the analysis of peculiarity of artistic understanding of destiny in Lesya Ukrainka’s dramaturgy on the basis of the drama “Blue Rose” and dramatic poem “The Obstinate” is given. It is shown that man’s destiny is defined by morally directed will to life. Due to the comparison of philosophical and aesthetic-artistic interpretation of the image of love, its forming influence on destiny is determined.