Вплив температури зберігання насіння на утворення хромосомних аберацій в меристемних клітинах проростків батуна - Лазаренко, Л.М.; Безруков, В.Ф. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Досліджували залежність впливу температури зберігання насіння на утворення хромосомних аберацій в клітинах кореневої меристеми проростків батуна (Allium fistulosum L.) від швидкості вікових змін ЧАА та від віку насіння на момент закладки в холодильник (початок впливу низької температури). Незалежно від швидкості спонтанних вікових змін ЧАА, низька температура зберігання насіння сприяє стабільності хромосом в меристемних клітинах проростків. Генопротекторний ефект низької температури зберігання тим вищий, чим раніше (після збору) насіння було поміщене в холодильник. Исследовали влияние зависимости температуры хранения семян на образование хромосомных аберраций в меристемных клетках проростков батуна от скорости возрастных изменений ЧАА и возраста семян на момент помещения в холодильник. Независимо от скорости спонтанных возрастных изменений ЧАА, пониженная температура хранения семян способствует стабильности хромосом в клетках корневой меристемы проростков. Генопротекторный эффект низкой температуры хранения тем выше, чем раньше (после уборки) семена помещены в холодильник. We investigated the influence of seeds storage temperature effects on the formation of chromosome aberrations in meristem cells of Welsh onion (Allium fistulosum L.) seedlings depending on the rate of age-related changes of frequency of chromosome aberrations (FCA) and the seed storage time at the moment of their placement to refrigerator. The low temperature storage of seeds contributes to the stability of chromosomes in the cells of the root meristem of seedlings regardless of the rate of spontaneous age-related changes FCA. The more early (after harvest) seeds are placed to the refrigerator, the higher gene-protective effect of low temperature storage may be obtained.