Спадкові особливості ознак насіння соняшнику у зв’язку з олійністю - Задорожна, О.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Проведен анализ наследования признаков семян подсолнечника в связи с масличностью. У гибридов F₁ наблюдается цитоплазматический єффект в наследовании признаков “масличность”, “маса семени”, “маса ядра”, “маса лузги”. В F₂ цитоплазматический эффект в наследовании этих признаков нивилируется. Обсуждаются причины данного наблюдения. Проведено аналіз успадкування ознак насіння соняшнику у зв’язку з олійністю. В F₁ гібридів соняшнику спостерігається цитоплазматичний ефект в успадкуванні ознак “олійність”, “маса насіннини”, “маса ядра”, “маса лушпиння”. В F₂ цитоплазматичний ефект в успадкуванні цих ознак нивілюється. Обговорюються причини даного спостереження. It has been carried on an analysis of sunflower seed traits inheritance in connection with oil content. Hybrids F₁ have cytoplasmic effect of following traits:”oil content”, “seed weight”, “kernel weight”, “pericarp weight”. In F₂ cytoplasmic effect is disappeared. Reasons of this phenomenon is discussed.