Танцівниця як „метафора контрасту” в „Оргії” Лесі Українки - Матусяк, А. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Розкривається символічно-міфологічний горизонт драматичної поеми Лесі Українки „Оргія”. Підкреслюється, що на основі античної теми поетеса показала трагедію української нації в умовах національної неволі, яку вона вписала в складний колоніальний дискурс українського модернізму. Постать танцівниці Терпсихори / Неріси пропонується визнати метафорою, яка зводить у конфронтацію колонію / Україну з колонізатором / Російською імперією. The article shows the symbolical and mythological context of Lesya Ukrainka’s dramatic poem “Orgia”. The author emphasizes that on the basis of antique the poetess showed the tragedy of the Ukrainian nation under the conditions of national (colonial) slavery and introduced the plot in the contemporaneity.