Дискурс пластичних мистецтв у творчості Лесі Українки - Турган, О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Досліджується роль живопису, музики, скульптури, архітектури, танцю у творчості Лесі Українки. Завдяки синтезу цих мистецтв у художньому здобутку митця відкриваються нові площини метафоричної образності, з’являються передумови для діалогу епох, виробляється образно-концептуальна цілісність світу. The role of painting, music, sculpture, architecture, dancing in the works of Lesya Ukrainka has being investigated. Due to the synthesis of these arts, the artistic works of the artist reveal new stages of metaphorical figurativeness, create the basis for the dialogue of the epochs, the image and conceptual integrity of the world is being produced.