Мережі генів, задіяних у регуляції біосинтезу полікетидних антибіотиків у стрептоміцетів - Горбаль, Л.О.; Осташ, Б.О.; Ребець, Ю.В.; Рабик, М.В.; Мироновський, М.Л.; Ципік, О.В.; Громико, О.М.; Осташ, І.С.; Лужецький, А.М.; Бехтольд, А.; Федоренко, В.О. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
З використанням методів аналізу in silico, спрямованого мутагенезу, надекспресії, вивчення рухливості ДНК-білкових комплексів та аналізу експресії генів
досліджено функції генів, що регулюють біосинтез сімоциклінону D8, α-ліпоміцину
і ландоміцину Е. Встановлено, що вивчені регулятори можуть взаємодіяти за принципом ієрархії. Показано наявність тісного взаємозв’язку між регуляцією біосинтезу
антибіотиків, їхнім транспортуванням, стійкістю до антибіотиків, а також первинним
метаболізмом. С использованием методов анализа in silico, направленного мутагенеза, сверхэкспрессии, изучения подвижности ДНК-белковых комплексов и анализа экспрессии
генов исследованы функции генов, регулирующих биосинтез симоциклинона D8,
α-липомицина и ландомицина Е. Установлено, что изученные регуляторы могут
взаимодействовать по принципу иерархии. Показано наличие тесной взаимосвязи
между регуляцией биосинтеза антибиотиков, их транспортом, устойчивостью к антибиотикам, а также первичним метаболизмом. In silico analysis, site-directed mutagenesis, overexpression, gel-mobility shift assay
and analysis of the genes expression let us establish functions of the regulatory genes
involved in the biosynthesis of simocyclinone D8, α-lipomycin and landomycin E. It has
been shown that these regulators can interact with the principle of hierarchy. The close
relationship between the regulation of the biosynthesis of antibiotics, their transport,
resistance to antibiotics and primary metabolism has been proved.