Генетичні ознаки і симбіотичні властивості Tn5-мутанта Rhizobium leguminosarum bv. Viceae М₁ - Мандровська, Н.М.; Кругова, О.Д.; Коць, С.Я. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Одержаний Tn5-мутант М₁ перевищував штам-реципієнт Rhizobium leguminosarum bv. viceae 263б за симбіотичними властивостями і ефективністю симбіозу. Встановлено, що за генетичними ознаками він відрізняється від вихідного штаму наявністю в геномі фрагменту ДНК гена стійкості до канаміцину. Транспозоновий мутант М₁ депонований уДепозитаріїІнститутумікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України і запатентований як високоефективний симбіонт гороху. Полученный Tn5-мутант М₁ превосходил штамм-реципиент Rhizobium leguminosarum bv. viceae 263б по симбиотическим показателям и эффективности симбиоза. Установлено, что по генетическим признакам он отличается от исходного штамма наличием в его геноме фрагмента ДНК гена устойчивости к канамицину. Транспозоновый мутант М₁ депонирован в Депозитарии Института микробиолгии и вирусологии Д.К. Заболотного НАН Украины и запатентован как высокоэффективный симбионт гороха. Obtained Tn5 mutant M₁ outdid the recipient strain of Rhizobium leguminosarum bv. viceae 263в in respect to the symbiotic peculiarites and symbiosis effectivity. It was establishment that the Tn5 mutant was different from the recipient strain by genetic sings such as the presence kanamicine resistence gene part. The mutant M₁ have ben placed to the Depositarium of the Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS of Ukraine as well as have got the patent as high effective pea symbiont.