Мінливість міжмікросателітних ділянок геному (ISSR) у культурі тканин Ungernіa vіctorіs - Бублик, О.М.; Андрєєв, І.О.; Спірідонова, К.В.; Кунах, В.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
ISSR-аналіз 9 клітинних ліній U. victoris, отриманих від однієї рослини, показав,
що тривале культивування in vitro супроводжується перебудовами міжмікросателітних
ділянок геному, які призводять до дивергенції ліній. Генетичні відстані Жакарда між
лініями склали від 0 до 3,73%. Не виявлено залежності рівня мінливості від складу
живильного середовища та способу вирощування. ISSR-анализ 9 клеточных линий U. victoris, полученных от одного растения,
показал, что длительное культивирование in vitro сопровождается перестройками
межмикросателлитных участков генома, и приводит к дивергенции клеточных
линий. Генетические расстояния Жакарда между линиями составили от 0 до 3,73%.
Не выявлено зависимости уровня изменчивости от состава питательной среды и
способа выращивания. ISSR-analysis of nine U. victoris cell lines generated from the same plant revealed
the variability of inter simple sequence repeat markers to be induced by long term culture
in vitro, which resulted in divergence of the lines. Jackuard’s genetic distances between
cell lines varied from 0 to 3.73%. No relationship was found between variability level
and of nutrient medium content as well as mode of maintenance.