„Мріє, не зрадь…”: штрихи до особистісного феномену Лесі Українки (на матеріалі епістолярію) - Семенюк, Л. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
На основі аналізу епістолярних свідчень Лесі Українки простежується одна з визначальних рис особистісного феномену поетеси – її життєвий оптимізм як „оптимізм трагічного”, здатність мріяти і сподіватися в складних життєвих обставинах. One of the distinquishing features of Lesya Ukrainka’s personality phenomenon is her life optimism as “tragic optimism”, the ability to dream and to hope for the best even under the most compelling life circumstances based on the poetess’s epistolary evidence is analized in the article.