Действие оксианионов вольфрама и ванадия на содержание нитратов и рост клеточных культур сои - Сергеева, Л.Е.; Михальская, С.И.; Бронникова, Л.И.; Гамалей, В.И. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Исследовали клеточные линии сои, отобранные на селективной среде, содержащей ионы WO₄²⁻ в летальной для обычной клеточной культуры концентрации.
Клеточные линии росли также в присутствии летальных доз VO₃⁻ и ClO₃⁻. Содержание нитратов в клетках возрастало при культивировании на средах с анионами тяжелыхметаллов. Максимальный уровень отмечен при культивировании клеточных линий
на среде с добавлением VO₃⁻. Уровень нитратов коррелировал с содержанием белка Досліджували клітинні лінії сої, відібрані на селективному середовищі, якемістило іони WO₄²⁻ у летальній для звичайної клітинної культури концентрації. Клітинні
лінії росли також в присутності летальних доз VO₃⁻ і ClO₃⁻. Вміст нітратів у клітинах
зростав під час культивування на середовищах з аніонами важких металів. Максимальний рівень відзначено при культивуванні клітинних ліній на середовищі із додаванням VO₃⁻. Рівень нітратів корелював із вмістом білка. The soybean cell lines selected on medium with the lethal to ordinary cell cultivars
concentration of the WO₄²⁻ ions, there were investigated. Cell lines grew at presence of
lethal dozes of VO₃⁻ and ClO₃⁻ ions too. The intracellular nitrates contents increased during
cultivation under heavy metal-anions pressure. The top level was marked in cell lines during
their cultivation on medium with the addition of VO₃⁻. The level of nitrates correlates with
the protein contents.