Погляди Лесі Українки на проблему „недержавного чоловіка” (на матеріалі листів письменниці до М. Кривинюка та Ф. Волховського) - Савчук, В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Робиться спроба за листами Лесі Українки прослідкувати еволюцію поглядів письменниці на проблему недержавності української нації – від захоплення ідеями М. Драгоманова до сповідування національних ідеалів. An attempt to trace the evolution of the writer’s view points on the problem of non-stateness of the Ukrainian nation from delightnees of Drahomanov’s ideas to perceiving national ideals is being made.