Оцінка морфогенетичного ефекту природних і хімічно модифікованих крохмалів у складі середовищ для отримання гаплоїдів ярого ячменю методом культури пиляків in vitro - Білинська, О.В.; Тимчук, С.М.; Дульнєв, П.Г.; Деребізова, О.Ю. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Досліджено гелеутворюючі властивості та морфогенетичний ефект у культурі
in vitro пиляків ярого ячменю природних і хімічно модифікованих крохмалів. Встановлено позитивний вплив кукурудзяних крохмалів з підвищеним вмістом амілози,
отриманих з зерна ліній-носіїв мутантних генів структури ендосперму ae і su₂, на
процеси індукції калюсу, ембріоїдів і регенерації рослин. Дібрано перспективні для
подальших досліджень препарати хімічно модифікованих крохмалів Д-5а і Д-5в. Изучены гелеобразующие свойства и морфогенетический эффект в культуре
in vitro пыльников ярового ячменя природных и химически модифицированных
219
крахмалов. Установлено положительное влияние кукурузных крахмалов c повышенным содержанием амилозы, выделенных из зерна линий-носителей мутантных
генов структуры эндосперма ae і su₂
, на процессы индукции каллуса, эмбриоидов и
регенерации растений. Отобраны перспективные для дальнейших Gelling capacity and morphogenetic effect in spring barley anther culture in vitro of
natural and chemically modified starches was investigated. Positive influence of corn
starches with high amilose content, obtained from seeds of corn lines, which were the
carriers of natural mutations of endosperm structure genes ае and su₂
,onthe embryogenesis
and green plant regeneration was revealed. Perspective for further investigations preparations of chemically modified starches D-5а and D-5в were selected.