„Українська Плеяда – найкраща, найталановитіша дитина Старої (київської) громади” - Диба, А. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Літературно-мистецький гурток „Плеяда”, який діяв у Києві з 1889-го до другої половини 1890-х років,– унікальне явище української культури другої половини ХІХ ст., своєрідний нащадок, якісно новий етап стосовно „Громад”, драгомановських гуртків, які перед тим і одночасно з ним діяли в Україні. Він був однією з небагатьох спроб творчої організації в українському літературному процесі тієї доби, мав широку й оригінальну програму дій у найрізноманітніших галузях. A literary-artistic circle “Pleyada”, that functioned in Kyiv since 1889 up to the second half of the 1890-s is a unique phenomenon of the Ukrainian culture of the second half of the 20th century, an original offspring and cardinally new stage in reference to “Hromads”, the Dragomanov circles, that functioned in Ukraine simultaneously and before. It was one of the rare attempts of the artistic organization in the Ukrainian literary process of the epoque. It had a comprehensive and deeply original program and functioned in various spheres.