Utricularia intermedia (Lentibulariaceae ) – новий вид для флори Закарпаття - Фельбаба-Клушина, Л.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Utricularia intermedia Hayne виявлена у водоймах Закарпатської низовини та біля підніжжя Вулканічного хребта на території Закарпаття. Вид раніше не наводився в регіональних флористичних зведеннях, тому є новим для регіону досліджень. Рідкісний у Європі, занесений до «Червоної книги України» (2009) та до Червоних переліків багатьох європейських країн. Стаття присвячена детальній геоботанічній характеристиці угруповань з участю U. intermedia та проблемам їхньої охорони на досліджуваній території. Utricularia intermedia Hayne обнаружена в водоемах Закарпатской низменности и у подножия Вулканического хребта на территории Закарпатья. Вид раньше не приводился в региональных флористических конспектах, поэтому является новым для региона исследований. Он редкий в Европе и занесен в «Красную книгу Украины» (2009) и в Красные списки многих европейских стран. Статья посвящена детальной геоботанической характеристике сообществ с его участием и проблемам их охраны на исследуемой территории. The Utricularia intermedia Hayne is discovered in water reservoirs at the foot of volcanic ridges of the Ukrainian Carpathians. The species was non-listed in floristic summaries among water species for this region earlier. The plant is very rare for Europe and was listed in the Red Data Book of Ukraine and among protected species of many countries. The article describes the ecotopes where this species occurs. Detailed geobotanical characteristics and means for protection of species
on the investigated territory are suggested.