Від Куліша до Лесі Українки, від Куліша у Лесі Українки (Про деякі перегуки у творчості) - Тхорук, Р. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Описано текстуальні збіжності (картина світу, образність) у таких творах, як „На перелозі”, “Contra spem spero!”, „Магомет і Хадиза” та „Айша і Мохаммед”, деякі місця „Записок о Южной Руси” та „Лісова пісня”. Долучаються біографічні коментарі. In the article some congruous features of textuality (space, time, imaginary) in verses (Na perelozi (At Virgin Land), Contra spem spero!), poems and drama (Maghomet i Khadyza; Aisha and Mokhammed), folklore collections and drama (Zapiski o Juzhnoj Rusi (Notes About Southern Rus’); Lisowa pis’nya (The Forest’s Song)) are analyzed. The author comments some biographic facts.