Молекулярно-генетичний аналіз пробіотичних штамів Bacillus subtilis УКМ В-5139 та УКМ В-5140 - Клочко, В.В.; Зелена, Л.Б.; Сафронова, Л.А.; Авдєєва, Л.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Резюме
У роботі наведено результати фізіолого-біохімічного і генетичного аналізу
пробіотичних штамів B. subtilis УКМ В-5139 та УКМ В-5140. Виявлено відмінності
між штамами у засвоєнні різних джерел живлення, а також у спектрах продуктів
ампліфікації з праймерами до мікросателітних послідовностей. Показано, що використані маркери можна застосовувати для диференціації штамів B. subtilis. В работе представлены результаты физиолого-биохимического и генетического
анализа пробиотических штаммов B. subtilis УКМ В-5139 и УКМ В-5140. Выявлены
отличия между штаммами в усвоении широкого ряда источников питания, а также
в спектрах продуктов амплификации с праймерами к микросателлитным последовательностям. Показано, что использованные маркеры возможно применять для
дифференциации штаммов B. subtilis. Results of physiology-biochemical and genetic analysis of B. subtilis probiotic strains
UCM В-5139 and UCM В-5140 have been performed in the research. Some differences
between the strains in the utilization of a wide range of nutrient sources as well as in the
pattern of products of amplification with primers to microsatellite sequences have been
detected. It has been shown the markers revealed in the research could be used to differentiate
B. subtilis strains.