Биотехнология получения кофермента А (CoA) - Супрун, С.М.; Донченко, Г.В.; Пархоменко, Ю.М.; Курченко, И.Н.; Харкевич, Е.С.; Ногина, Т.М.; Кучмеровская, Т.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Среди различных таксономических групп микроорганизмов — митоспоровых грибов и бактерий были селекционированы штаммы продуценты СоА Fusarium sambucinum и Corynebacterium ammoniagenes. С применением методов мутагенеза получен сверхсинтетик Corynebacterium ammoniagenes B-6. Разработан биотехнологический способ получения СоА на основе микробных клеток-продуцента в сочетании с химически синтезированными предшественниками, что позволит получать препараты СоА с высоким его содержанием. Серед різних таксономічних груп мікроорганізмів — мітоспорових грибів та бактерій були селекціоновані штами продуценти СоА Fusarium sambucinum і Corynebacterium ammoniagenes. З використаням методів мутагенезу одержано надсинтетик Corynebacterium ammoniagenes B-6. Разроблено біотехнологічний засіб одержання СоА на основі мікробних клітин-продуценту в поєднанні з хімічно синтезованими попередниками, що дозволить отримувати препарати СоА з його високим вмістом. We have selectioned CoA producers strains Fusarium sambucinum and Corynebacterium ammoniagenes among different taxonomic groups of microorganisms — mitosporis fungi and bacteria. It was obtained CoA supersynthetic strain Corynebacterium ammoniagenes В-6 using mutagenic methods. The biotechnological method of CoA production was developed based on microbial producer cells in cooperation with chemically synthesized precursors. This method will allow to produce CoA preparations with its high content.