Синтаксономія класу Bidentetea tripartitae долини Дніпра (в межах Лісостепу України) - Махиня, Л.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Наведено синтаксономію класу Bidentetea tripartitae Tіxen et al. ex von Rochow 1951 з долини Дніпра, яка має 6 асоціацій, що належать до 2-х союзів (Bidention tripartitae Nordhagen ex Klika et Hadaі 1940 і Chenopodion rubri (Tіxen 1960) Hilbig et Jage 1972) та одного порядку - Bidentetalia tripartitae Br.-Bl. et R. Tx. ex Klika et Hadac 1944. Основними факторами, котрі зумовлюють їх розподіл у долині, є відмінності рельєфу, грунтового покриву та гідрологічного режиму. Флористичний склад налічує 138 видів, які належать до 105-ти родів і 43-х родин. Діагностичними видами класу є Lythrum salicaria L., Rorippa palustris (L.) Besser, Bidens cernua L., B. frondosa L., B. tripartita L., Polygonum hydropiper L., P. persicaria L. Високою константністю відзначаються Bidens frondosa, B. tripartita, Polygonum hydropiper. Середній рівень константності характерний для Bidens cernua, B. connata Muhl. ex Willd. та Juncus bufonius L. Найнижчий - властивий Myosoton aquaticum (L.) Moench і діагностичним видам інших класів, зокрема Potentilla anserina L. (Plantaginetea majoris), Lycopus europaeus L. (Phragmito-Magno-Сaricetea), Agrostis canina L. (Molinio-Arrhenatheretea), Atriplex prostrata DC. (Stellarietea mediae). В статье приведена синтаксономия класса Bidentetea tripartitae Tüxen et al. ex von Rochow 1951 долины Днепра, которая включает шесть ассоциаций, относящихся к одному порядку (Bidentetalia tripartitae Br.-Bl. et R. Tx. ex Klika et Hadaþ 1944) и двум союзам (Bidention tripartitae Nordhagen ex Klika et Hadaþ 1940, Chenopodion rubri (Tüxen 1960) Hilbig et Jage 1972). Основными факторами, определяющими их распределение в пойме, являются отличия рельефа, почвенного покрова и гидрологического режима. Ценофлора класса насчитывает 138 видов, которые принадлежат к 105 родам и 43 семействам. Диагностические виды класса — Lythrum salicaria L., Rorippa palustris (L.) Besser, B. cernua L., B. frondosa L., B. tripartita L., Polygonum hydropiper L., P. persicaria L. Высокой константностью отличаются B. frondosa, B. tripartita и P. hydropiper. Средний уровень константности характерен для B. cernua, B. connata Muhl. ex Willd. и Juncus bufonius L. Низкий — присущий Myosoton aquaticum (L.) Moench и диагностическим видам других классов, в частности Potentilla anserina L. (Plantaginetea majoris), Lycopus europaeus L. (Phragmito-Magno-Сaricetea), Agrostis canina L. (Molinio-Arrhenatheretea) и Atriplex prostrata DC. (Stellarietea mediae). The article describes syntaxonomy of the class Bidentetea tripartitae Tüxen et al. ex von Rochow 1951 in the valley of the Dnipro River, which includes six associations of one order, Bidentetalia tripartitae Br.-Bl. et R. Tx. ex Klika et Hadaþ 1944, and two unions, Bidention tripartitae Nordhagen ex Klika et Hadaþ 1940 and Chenopodion rubri (Tüxen 1960) Hilbig et Jage 1972. The main factors determining their distribution within the valley are differences in relief, soil and hydrological regime. Cenoflora of the class includes 138 species that belong to 105 genera and 43 families. Diagnostic species of the class are: Lythrum salicaria L., Rorippa palustris (L.) Besser, Bidens cernua L., B. frondosa L., B. tripartita L., Polygonum hydropiper L., and P. persicaria L. High constancy is specific to species Bidens frondosa, B. tripartita, and Polygonum hydropiper. Its average level is typical for the species B. cernua, B. connata Muhl. ex Willd. and Juncus bufonius L. Low level is characteristic for Myosoton aquaticum (L.) Moench and diagnostic species of other classes, in particular Potentilla anserina (Plantaginetea majoris), Lycopus europaeus L. (Phragmito-MagnoSaricetea), Agrostis canina L. (Molinio-Arrhenatheretea), Atriplex prostrata DC. (Stellarietea mediae).