Типи таксонів роду Aconitum (Ranunculaceae), описаних із території України - Зиман, С.М.; Шиян, Н.М.; Булах, О.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Наведено анотований список типових зразків 48-ми таксонів роду Aconitum (Ranunculaceae), описаних із території України. Для кожного таксона вказано: базионім, номенклатурну цитату, типовий зразок із зазначенням його категорії згідно з протологом (голо-, ізо-, лекто-, син-, паратип та ін.) і місця його зберігання (гербарії). Всього виділено 74 типових зразки з колекцій JE, HAL, HBG, Р, KW, KRAM, LE, LW, з них: 4 голотипи, 15 лектотипів, 2 ізолектотипи, 1 іконотип, 19 синтипів, 11 паратипів і 22 автентики. Лектотипи обрано для Aconitum besserianum Andrz. emend. Wissjul., A. fallacinum Bіocki ex Kneuck., A. thyraicum Bіocki ex Kneuck., A. odontandrum Wissjul., A. paniculatum Lam. var. podolicum Zapaі., A. anthora L. var. tenuifolium Rogow. та ін. Приведен аннотированный список типовых образцов 48 таксонов рода Aconitum (Ranunculaceae), описанных с территории Украины. Для каждого таксона указаны: базионим, номенклатурная цитата, типовой образец с уточнением его категории согласно протологу (голо-, изо-, лекто-, син-, паратип и др.) и место хранения (гербарий). Всего выделено 74 типовых образца из коллекций JE, HAL, HBG, Р, KW, KRAM, LE, LW, из них 4 голотипа, 15 лектотипов, 2 изолектотипа, 1 иконотип, 19 синтипов, 11 паратипов и 22 автентика. Лектотипы избраны для Aconitum besserianum Andrz. emend. Wissjul., A. fallacinum Báocki ex Kneuck., A. thyraicum Báocki ex Kneuck., A. odontandrum Wissjul., A. paniculatum Lam. var. podolicum Zapaá., A. anthora L. var. tenuifolium Rogow. и др. The annotated list of the type specimens of 48 taxa of the genus Aconitum (Ranunculaceae) described from Ukraine is given. The following data for each taxa are provided: basionym, original nomenclatural citation; type specimen(s) with category indicated according to protologues (holo-, iso-, lecto-, syn-, paratypes, etc.); herbarium(a) at which the speciemen(s) is(are) deposited. In total 74 type specimens were found in the collections JE, HAL, HBG, Р, KW, KRAM, LE, LW, including 4 holotypes, 15 lectotypes, 2 isolectotypes, 1 iconotypus, 19 syntypes, 11 paratypes and 22 sp. authent. Lectotypes were designated for Aconitum besserianum Andrz. emend. Wissjul., A. fallacinum Báocki ex Kneuck., A. thyraicum Báocki ex Kneuck., A. odontandrum Wissjul., A. paniculatum Lam. var. podolicum Zapaá., A. anthora L. var. tenuifolium Rogow., etc.