Geranium purpureum (Geraniaceae) – новий вид адвентивних рослин у флорі рівнинної частини України - Шевера, М.В.; Маєкова, Я.; Заліберова, М.; Протопопова, В.В.; Андрик, Є.Й. (Український ботанічний журнал, 2015)
Повідомляється про знахідку нового для рівнинної частини України виду адвентивних рослин
Geranium purpureum Vill. (Geraniaceae). Вид таксономічно дуже близький до G. robertianum L.;
його основні відмінні ознаки — забарвлення стебла червоне по всій довжині, більш товсті
й менш розсічені листки з притиснутими волосками з обох боків, пелюстки у 1,5 раза більші
за чашолистки, рожеві, близько 10 мм завдовжки, жовті пиляки, чашечка 5–9 мм завдовжки,
опушена короткими (до 0,5 мм) волосками або гола, трикутно-яйцеподібні чашолистки, стулки
плодів із товстішими поперечними зморшками та інші. Рослини (понад 100 особин) виявлені
на залізничних станціях у селищі Батьове Берегівського р-ну та м. Ужгороді Закарпатської обл.
Наведені коротка морфологічна характеристика виду, відомості щодо його географічного
поширення та еколого-ценотичної приуроченості. Сообщается о находке нового для флоры равнинной
части Украины вида адвентивных растений Geranium
purpureum Vill. (Geraniaceae). Он таксономически близок к G. robertianum L.; его основные отличительные
признаки — окраска стебля красная по всей длине, более толстые и менее рассеченные листья с прижатыми
волосками с обеих сторон, лепестки в 1,5 раза больше,
чем чашелистики, розовые, около 10 мм длиной, желтые
пыльники, чашечка 5—9 мм длиной, опушенная короткими (до 0,5 мм) волосками или голая, треугольно-яйцевидные чашелистики, створки плодов с более толстыми
поперечными морщинками и др. Растения (более
100 особей) отмечены на железнодорожных станциях
пос. Батево Береговского р-на и г. Ужгорода Закарпатской обл. Приведены краткая морфологическая характеристика вида, сведения о его географическом распространении и эколого-ценотической приуроченности. Data on floristic records of Geranium purpureum Vill. (Geraniaceae), a new alien species in the flora of Ukrainian plain
area, are reported. Taxonomically the species is very close to
G. robertianum L.; the main distinguishing features are: red
colored stems over the entire length, thicker and less dissected
leaves, with scattered adpressed hairs on both sides, petals half
as much longer than sepals, rosy, about 10 mm long, yellow
anthers, calyx 5–9 mm long, covered with short (to 0.5 mm)
hairs or naked, triangular-ovate sepals, fruits with thicker
transverse ridges, etc. The plants (over 100 individuals) were
recorded around railway stations Batevo, Beregovo District
and Uzhgorod in Transcarpathia Region. Brief morphological
characteristics, chorological, ecological and coenotic peculiarities are given.