Поширення Waldsteinia geoides (Rosaceae) в Україні - Буджак, В.В.; Чорней, І.І.; Токарюк, А.І.; Коротченко, І.А. (Український ботанічний журнал, 2015)
За результатами опрацювання літературних джерел, гербарних фондів (KW, LW, LWКS, CHER, KRAM) і власних польових досліджень складено перелік місцезнаходжень і картосхему поширення Waldsteinia geoides L. в Україні. Із 40-а відомих локалітетів виду за останні 30 років документально підтверджено 20 і виявлено 10 нових - на території Тлумацького та Городенківського районів Івано-Франківської області. Зроблено припущення, що поширення виду в Україні в північно-східному напрямку відбувалося двома міграційними шляхами: долиною Дністра, яка в минулому слугувала міграційним коридором для просування на північ субсередземноморських видів у Покутті, та паннонським, яким W. geoides проникла на територію Закарпаття. Подальшій її міграції на схід завадили гірські хребти Карпат. По результатам обработки литературных источников, гербарных фондов (KW, LW, LWКS, CHER, KRAM) и проведённых собственных полевых исследований составлены перечень местонахождений и картосхема распространения Waldsteinia geoides L. в Украине. Из 40 известных локалитетов вида за последние 30 лет документально подтверждено 20 и выявлено 10 новых — на территории Тлумацкого и Городенковского районов Ивано-Франковской области. Сделано предположение, что распространение вида в Украине в северо-восточном направлении происходило двумя миграционными путями: долиной Днестра, которая в прошлом была миграционным коридором для продвижения на север субсредиземноморских видов в Покутье, и паннонским, которым W. geoides проникла на территорию Закарпатья, а дальнейшей ее миграции на восток помешали горные хребты Карпат After processing literature data, herbarium materials (KW, LW, LWKS, CHER, KRAM) and results of our field surveys, a list of localities and a map of distribution of Waldsteinia geoides L. in Ukraine have been compiled. It has been found that of the 40 known localities of the species, over the past 30 years 20 sites have been documentally confirmed and 10 new localities have been revealed in Tlumach and Horodenka Districts of Ivano-Frankivsk Region. It is suggested that the historical dispersal of the species in the northeastern direction within the territory of Ukraine occurred by two migration routes: the valley of the Dniester River, which in the past has been a northward migration corridor for Submediterranean species to the Pokutya area, and the Pannonian route. The latter was used by W. geoides for its migration to the territory of Transcarpathia, while its further eastward migration was prevented by mountain ranges of the Carpathians.