Нові місцезнаходження Tulipa quercetorum (Liliaceaе) в Середньому Придніпров’ї - Смоляр, Н.О.; Смаглюк, О.Ю.; Соломаха, В.А. (Український ботанічний журнал, 2015)
Подано інформацію про локалітети Tulipa quercetorum Klokov & Zoz в Україні на західній межі ареалу - з використанням даних щодо його поширення в Середньому Придніпров'ї за результатами оригінальних досліджень, опрацювання літературних і гербарних джерел. Відображено еколого-ценотичні особливості нових місцезростань із цим видом у долині нижньої течії р. Сули (Полтавська обл.) та в долині р. Тясмин (Черкаська обл.) на основі виконаних описів угруповань. Обидві локальні популяції приурочені до масивів грабово-дубового лісу: перша має лівобічний онтогенетичний спектр і характеризується значною чисельністю (до 700 генеративних особин на ділянці 0,3 га), а друга - правобічний онтогенетичний спектр (понад 50 сенільних особин на площі близько 0,5 га). Підкреслено необхідність охорони нових локалітетів цього рідкісного виду, занесеного до "Червоної книги України" (2009 р.). Приведена информация о локалитетах Tulipa quercetorum Klokov & Zoz в Украине, на западной границе ареала, с использованием данных по распространению вида в Среднем Приднепровье на основании результатов оригинальных исследований, обработки литературных и гербарных источников. Отображены эколого-фитоценотические особенности новых мест произрастания T. quercetorum в долине нижнего течения р. Сулы (Полтавская обл.) и в долине р. Тясмин (Черкасская обл.) на основании описаний сообществ. Обе локальные популяции приурочены к массивам дубово-грабового леса. Первая имеет левосторонний онтогенетический спектр и характеризуется значительной численностью и плотностью (до 700 генеративных особей на 0,3 га), вторая – правосторонний онтогенетический спектр (более 50 сенильных особей на площади около 0,5 га). Подчеркивается необходимость охраны новых локалитетов этого редкого вида, включенного в Красную книгу Украины (2009). The article provides information about the localities of Tulipa quercetorum Klokov & Zoz in Ukraine along the western border of its range, using the distribution data from the Middle Dnipro Area obtained in the original research as well as from published sources and herbarium. The ecological peculiarities of the new localities of Tulipa quercetorum in the downstream valley of the Sula River (Poltava Region) and in the valley of the Tyasmyn River (Cherkasy Region) are outlined, based on the descriptions of the vegetation in these habitats. Both local populations are associated with hornbeam-oak forests. The first one has a left-side ontogenetic spectrum and is characterized by a large abundance and density (up to 700 generative individuals per 0,3 ha). The second one has right-side ontogenetic spectrum (up to 50 senile individuals per 0,5 ha). The need to protect new localities of this rare species included into the Red Data Book of Ukraine (2009) is highlighted.