Chlamydomonas s.l. (Chlorophyta) – обсяг і діагностичні ознаки роду в сучасному розумінні (літературний огляд) - Власюк, М.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Детально аналізуються сучасні погляди на обсяг роду Chlamydomonas Ehrenb., його історію та
багатство видового складу з урахуванням класичних підходів систематики. Обговорюється
прийняття номенклатурного типу роду та культури-епітипу з субкультурами. Проаналізовано
основні класичні підходи до внутрішньородової системи та принципи ідентифікації видів.
Розглядаються молекулярно-філогенетична система хламідомонад і її відмінності від класичної,
а також можливість узгодження обох підходів. Детально висвітлено основні молекулярнофілогенетичні дослідження, які стали засадами для поділу вольвокальних водоростей на
клади відповідно до Кодексу філогенетичної номенклатури. Деталізовано найбільш ґрунтовну
молекулярно-філогенетичну систему та вказано кількість видів роду Chlamydomonas, охоплених
цим дослідженням. Обговорюються особливості вивчення монадних водоростей (зокрема видів
роду Chlamydomonas) у нерухомому стані в умовах культури й наводяться ознаки, які враховують
особливості нерухомого стану хламідомонад в умовах культури. В статье подробно анализируются современные взгляды на объем рода Chlamydomonas Ehrenb., его историю и
богатство видового состава с учетом классических подходов систематики. Обсуждается принятие номенклатурного типа рода и культуры-эпитипа с субкультурами.
Проанализированы основные классические подходы
к внутриродовой системе и принципы идентификации видов. Рассматриваются молекулярно-филогенетичeская система хламидомонад и ее отличия от классической системы, а также возможность согласования
обоих подходов. Подробно освещены основные молекулярно-филогенетические исследования, которые стали
основой для разделения вольвокальных водорослей на
клады в соответствии с Кодексом филогенетической номенклатуры. Детализирована наиболее основательная
молекулярно-филогенетическая система и указано количество видов рода Chlamydomonas, которые охвачены
этим исследованием. Обсуждаются особенности исследования монадных водорослей (в частности видов рода
Chlamydomonas) в неподвижном состоянии в условиях
культуры. Приводятся признаки, учитывающие особенности неподвижного состояния хламидомонад в условиях культуры. The detailed analysis of the current views on the genus Chlamydomonas, its history and species number based on classic
taxonomic approaches is given in the article. The selection
of nomenclature type and culture-epitype with subcultures
is discussed. The basic classic approaches to infrageneric systematics and principles of species identification are analyzed.
We provide a review on molecular phylogenetic system of
Chlamydomonas and its difference from the traditional one as
well as the ways how both approaches can be combined. The
major molecular phylogenetic studies, on which a division of
Volvocales algae into molecular clades is based according to
the Code of phylogenetic nomenclature, are highlighted. We
also provide in detail the main molecular phylogenetic systems and indicate a number of species of the genus Chlamydomonas covered by this study. The studies of monad algae
features (including species of the genus Chlamydomonas) in
immotile stage under culture condition are discussed. The
features specific for immotile stage of chlamydomonads under
culture condition are presented.