Нові місцезнаходження в Покутських Карпатах видів грибів, занесених до "Червоної книги України" - Петричук, Ю.В.; Пасайлюк, М.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
У Покутських Карпатах виявлено нові локалітети низки грибів, занесених до "Червоної книги України" (Anthurus archeri (Berk.) E. Fisch., Catathelasma imperіale (Quіl.) Singer, Hericium coralloides (Scop.) Pers., Polyporus umbellatus (Pers.) Fr.). Більшість знахідок траплялася на території Національного природного парку "Гуцульщина". Однак популяція C. imperіale міститься за межами природно-заповідного фонду, тому виникає питання про доцільність надання цій території заповідного статусу. Місцезростання грибів, знайдених в околицях сіл Космач, Бабин, Город і Хімчин, потребують додаткових заходів охорони, адже на цих ділянках дозволена рекреаційна та лише обмежена лісогосподарська діяльність. В Покутских Карпатах обнаружены новые локалитеты ряда грибов, занесенных в Красную книгу Украины (Anthurus archeri (Berk.) E. Fisch., Catathelasma imperіale (Quél.) Singer, Hericium coralloides (Scop.) Pers., Polyporus umbellatus (Pers.) Fr.). Большинство находок сделаны на территории Национального природного парка «Гуцульщина». Однако популяция C. imperiale размещена за пределами природно-заповедного фонда, поэтому возникает вопрос о целесообразности предоставления этой территории заповедного статуса. Места произрастания грибов, обнаруженные в окрестностях поселков Космач, Бабин, Город и Химчин, нуждаются в дополнительных мероприятиях охраны, поскольку на этих участках разрешена рекреационная деятельность, а лесохозяйственная только ограничена. New localities of the fungi listed in the Red Data Book of Ukraine (Anthurus archeri (Berk.) E. Fisch., Catathelasma imperіale (Quél.) Singer, Hericium coralloides (Scop.) Pers., and Polyporus umbellatus (Pers.) Fr.) were found in the Pokutski Carpathians. Most of findings are reported from National Nature Park Hutsulshchyna. However, population of C. imperiale was recorded outside the natural protected areas which rises a question about conservation status for this terrain. Localities of the fungi found in the surroundings of villages Kosmach, Baby, Horod and Khimchyn, where recreational activity is allowed and only forestry activities are limited, require additional protection measures.