Вплив цитратів металів, отриманих методом аквананотехнології, на ріст штамів лікарських макроміцетів Ganoderma lucidum 1900 і Trametes versicolor 353 - Аль-Маалі, Г.А. (Український ботанічний журнал, 2015)
Узагальнено результати дослідження впливу різних концентрацій цитратів і сульфатів металів (заліза, міді, цинку та марганцю) на ріст штамів цінних лікарських макроміцетів Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst 1900 і Trametes versicolor (L.) Lloyd 353 із Колекції культур шапинкових грибів Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Встановлено оптимальні концентрації цитратів металів для нагромадження біомаси міцелію досліджуваних штамів. Найбільшу біомасу T. versicolor 353 (8,6 г/л) одержано на живильному середовищі з цитратом міді за концентрації іонів міді 4 мг/л, а найбільшу біомасу G. lucidum 1900 (9,9 г/л) - на живильному середовищі з цитратом цинку з концентрацією іонів цинку 1 мг/л. Представлены результаты исследования влияния разных
концентраций цитратов и сульфатов металлов (железа, меди, цинка и марганца) на рост штаммов ценных
лекарственных макромицетов Ganoderma lucidum (Curtis)
P. Karst 1900 и Trametes versicolor (L.) Lloyd 353 из коллекции культур шляпочных грибов Института ботаники имени Н.Г. Холодного НАН Украины. Установлены
оптимальные концентрации цитратов металлов для накопления биомассы мицелия изучаемых штаммов. Наибольшая биомасса T. versicolor 353 (8,6 г/л) получена на
питательной среде с цитратом меди при концентрации
ионов меди 4 мг/л. Наибольшая биомасса G. lucidum 1900
(9,9 г/л) зафиксирована на питательной среде с цитратом цинка при концентрации ионов цинка 1 мг/л. The article presents results of the research on influence of different concentrations of metal citrate and sulfate (iron, copper, zinc and manganese) on the growth of medicinal macromycetes strains Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst 1900 and
Trametes versicolor (L.) Lloyd 353. The strains are preserved in
the Culture сollection of mushrooms of M.G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of Ukraine.
Concentrations of metal citrates, optimal for biomass accumulation, were determined for the studied strains. The highest
biomass of T. versicolor 353 (8.6 g / L) was obtained in a medium with copper citrate, with a concentration of copper ions
of 4 mg / L while the highest biomass of Ganoderma lucidum
1900 (9.9 g/L) was obtained in a medium with zinc citrate,
with a concentration of zinc ions of 1 mg / L.