Знахідки Cephalanthera damasonium і Platanthera × hybrida (Orchidaceae) у національному природному парку "Тузловські лимани": стан їхніх популяцій і перспективи збереження - Попова, О.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
У штучному лісовому масиві на узбережжі Чорного моря вперше виявлено 2 види орхідей. Це найпівденніша знахідка Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce в Україні (без урахування Криму) і перша вказівка Platanthera х hybrida Brіhher на материковій частині України. Популяція C. damasonium налічує 115 рослин, має правобічний онтогенетичний спектр із переважанням генеративних особин, за класифікацією "дельта-омега" є зрілою, з депресивною віталітетною структурою. Генеративні особини утворюють 4,3 +- 0,1 квіток на пагоні. Популяція P. х hybrida складається з 212-ти рослин, вона має правобічний онтогенетичний спектр із переважанням дорослих вегетативних особин, за класифікацією "дельта-омега" є молодою, з депресивно-рівноважною віталітетною структурою. Генеративні особини утворюють 16,7 +- 0,1 квіток на пагоні. Для збереження С. damasonium необхідно закрити територію, на якій вона зростає, для рекреації, а для збереження P. х hybrida слід підтримувати екосистему в сучасному стані. В искусственном лесном массиве на побережье Черного
моря впервые найдены два вида орхидей. Это самое южное
местонахождение Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce в
Украине (не считая Крыма) и первое указание Platanthera
× hybrida Brühher на материковой части Украины. Популяция C. damasonium насчитывает 115 растений, имеет правосторонний онтогенетический спектр с преобладанием
генеративных особей, по классификации «дельта-омега»
является зрелой, с депрессивной виталитетной структурой.
Генеративные особи образуют 4,3 ± 0,1 цветков/побег. Популяция P. × hybrida состоит из 212 растений, она имеет правосторонний онтогенетический спектр с преобладанием
взрослых вегетативных особей, по классификации «дельта-омега» является молодой, с депрессивно-равновесной
виталитетной структурой. Генеративные особи образуют
16,7 ± 0,1 цветков/побег. С целью сохранения С. damasonium
необходимо закрыть территорию для рекреации, а для сохранения P. × hybrida нужно поддерживать экосистему в современном состоянии. The first records of two species of orchids in the forest plantation on the Black Sea coast are reported. These are the southernmost locality of Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce in
Ukraine (except Crimea) and the first indication of Platanthera
× hybrida Brühher on the mainland of Ukraine. Population of
C. damasonium consists of 115 plants; it has right-handed ontogenetic spectrum with predominance of generative individuals;
according to the delta–оmega classification, it is adult, with depressive vitality structure. Generative plants form 4.3 ± 0.1 flowers
per shoot. Population of P. × hybrida consists of 212 plants; it has
right-handed ontogenetic spectrum with predominance of adult
vegetative individuals; according to the delta–оmega classification, it is young, with depressive-equilibrium vitality structure.
Generative plants form 16.7 ± 0.1 flowers per shoot. For preservation of С. damasonium, it is necessary to close recreation area;
for protection of P. × hybrida, maintaining of the present state of
the ecosystem is needed.