Оцінка вроджених вад розвитку в північно-західному регіоні України - Бариляк, І.Р.; Неумержицька, Л.В.; Євтушок, Л.Є.; Шкарупа, В.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Проаналізовано частоту вроджених вад розвитку в Рівненській та Волинській
областях на обласному та районних рівнях за період з 1997 по 2006 роки. Встановлено,
що у зазначених областях рівень вроджених вад розвитку значно перевищує
середньодержавний і залежить від стану довкілля в цих областях (хімічного та
комбінованого радіоактивного і хімічного забруднення). Проанализирована частота врождённых пороков развития в Ровенской и
Волынской областях на областном и районном уровнях за период с 1997 по 2006 год.
Установлено, что в указанных областях уровень врождённых пороков развития
значительно превышает средний по стране и зависит от состояния окружающей среды
в этих областях (химического и комбинированного радиоактивного и химического
загрязнения). Frequency of congenital developmental anomalies in the Rivno and Volynsk areas at
regional levels for the period with 1997 for 2006 is analysed. It is established, that in the
specified areas the level of congenital developmental anomalies considerably exceeds average
on the country and depends on a condition of an environment in these areas (chemical and
combined radioactive with chemical pollution).