Генетические механизмы адаптации и генный баланс - Тоцкий, В.Н.; Хаустова, Н.Д.; Белоконь, С.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Обобщены результаты исследований генетических механизмов онтогенетической
и филогенетической адаптации. На примере популяций дрозофилы показано, что
адаптация к условиям внешней среды сопровождается формированием у особей
специфических относительно селективных факторов совокупностей коадаптированных
аллелей – адаптационных комплексов генов (АКГ), влияющих на общий генный баланс
организмов. Узагальнено результати власних досліджень по вивченню генетичних механізмів
онтогенетичної і філогенетичної адаптації. На прикладі популяцій дрозофіли показано,
що адаптація до умов зовнішнього середовища супроводжується формуванням у
особин специфічних щодо селективних чинників адаптаційних комплексів генів (АКГ),
які визначають адаптаційний потенціал генотипів за конкретних умов існування. Results of the scientific research of genetic mechanisms of ontogenetic and philogenetic
adaptation are summarized. The evidence are presented that in the adaptation of Drosophila
melanogaster to environmental conditions the sets of coadaptation alleles – adaptation
complexes of genes (ACG), which are specific to the selective factors, are formed in persons
of the population.