Зміни у тканині мозку нейродегенеративного мутанта 4.14 Drosophila melanogaster в нормі та за умов гіпероксії - Щербакова, О.В.; Могиляк, І.І.; Матійців, Н.П.; Максимів, Д.В.; Черник, Я.І. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
В результаті дії ЕМС був отриманий мутант 4.14 D.melanogaster з дегенерацією
тканини мозку, мутація локалізована в цитологічному районі 93C3-F14 третьої
хромосоми. В умовах гіпероксії в цих мутантів показана дегенерація в кортексі ламіни
та субретинальній глії. Фарбування антитілами виявило відмирання фоторецепторних
аксонів R7-R8 та зменшення кількості нейронів в ділянці ламіни. Порушення
метаболізму ліпідів у даного мутанта може бути причиною появи нейродегенерацій. С помощью химического мутагенеза получен мутант 4.14 D.melanogaster с
дегенерацией структур мозга; мутация локализована в цитологическом районе 93C3-
F14 3-ей хромосомы. После гипероксии в мутантов 4.14. фиксировались дегенерации в
кортексе ламины и субретинальной глии. Проведено имуногистохимические
исследования ткани мозга. Нарушения в метаболизме липидов в этих мутантов могут
быть одной из причин развития нейродегенераций. Using chemical mutagenesis neurodegenerative mutant 4.14 of D.melanogaster was
obtained; mutation was localized in cytological region 93C3-F14 of the 3rd chromosome.
Under hyperoxia these mutants showed severe degeneration of lamina cortex.
Immunohistochemical staining showed degeneration of photoreceptor axons R7-R8 and
neurons of lamina region. In this mutant, probably, lipid metabolism disturbance is one of the
reasons of neurodegeneration appearance.