Гомеобоксні гени, як можливі мішені дії екзогенних днк при отриманні нових форм жита - Потопальський, А.І.; Юркевич, Л.Н.; Кацан, В.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Для отримання нових форм жита використано препарати екзогенних ДНК
тваринного та рослинного походження в діапазоні концентрацій 100÷400 мкл/мг.
Розчинами ДНК обробляли проростаючи насіння озимого жита сорту Житомирське.
Отримані нові форми рослин із яровим типом розвитку та комплексом селекційно
цінних ознак, пов’язаних із урожайністю. Пропонується можливий механізм зміни
спадкових ознак рослин за допомогою екзогенних ДНК. Для получения новых форм ржи использованы препараты экзогенных ДНК
животного и растительного происхождения в диапазоне концентрацій 100÷400 мкл/мг.
Растворами ДНК обрабатывали прорастающие семена озимой ржи сорта Житомирская.
Получены новые формы растений с яровым типом развития и комплексом селекционно
ценных изменений, связанных с урожайностью. Предлагается возможный механизм
изменения наследственных признаков растений при помощи экзогенных ДНК. The preparation of the exogenic DNAs purified from animals and plants have been
used in the concentrations ranging from 100 mcl/mg to 400 mcl/mg to obtaining the new
forms of the rye. Germinating seeds of the winter habit rye cultivar Jitomirskaya were treated
by the solutions of DNAs. The new forms of plants with spring habit have been obtained, that
possessing the complex of the usefull features. The possible mechanism of plant heredity
exchanging by using the preparations of exogenic DNAs have been proposed.