Проблема жіночої дружби і зіставлення характерів у прозі Лесі Українки, Оксани Забужко, Світлани Йовенко: асоціативна паралель - Качак, Т. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Проведено історико-типологічну паралель розвитку проблеми жіночої дружби на матеріалі оповідання Лесі Українки „Приязнь”, оповідання О. Забужко „Дівчатка”, повісті С. Йовенко „Юлія”. Досліджено специфіку зіставлення та контрастне зображення жіночих характерів, побудову художнього світу жінки у прозовому доробку авторок різних історико-літературних епох. Змодельовано схему історико-художнього розвитку одного з провідних мотивів жіночої літературної творчості, звернуто увагу на домінуючі художні засоби та принципи образотворення у жіночій прозі. The historic-typological parallel of the feminine friendship development on the basis of Lesia Ukrainka’s short story “Attachment”, O. Zabuzhko’s short story “Little Girls”, S. Yovenko’s story “Yulia” is drawn. The specificity of comparison and contrasting description of feminine characters, investigated is the structure of woman’s artistic world in the prose heritage of women-writers from various historic-literary epochs is disclosed. The scheme of historic-artistic development of one of the main feminine literary creativity’s motives, outlined are dominating artistic devices and the principles of image making in feminine prose is shaped.