Оцінка впливу додаткового радіаційного опромінення на морфометричні показники насіннєвих паростків Phragmites australis із водойм Чорнобильської зони відчуження - Явнюк, А.А.; Шевцова, Н.Л.; Шудков, Д.І. (Український ботанічний журнал, 2015)
Викладено результати досліджень впливу додаткового гострого іонізувального випромінювання дозами 25, 75 та 150 Гр на ростові процеси паростків насіння Phragmites australis (Cav.) Trin. & Steud, що росте за умов хронічного радіаційного забруднення у водоймах Чорнобильської зони відчуження. Проаналізовано лінійні показники паростків - довжину кореня та листка. Показано, що додаткове гостре опромінення пригнічує ріст кореня та листка паростків насіння очерету звичайного, що пов'язується з підвищеною радіочутливістю фізіологічних процесів раннього онтогенезу в рослин, які зазнають впливу малих доз хронічного опромінення. Представлены результаты исследований влияния дополнительного острого ионизирующего излучения в дозах
25, 75 и 150 Гр на ростовые процессы проростков семян
Phragmites australis (Cav.) Trin. & Steud, произрастающего
в условиях хронического радиационного воздействия в
водоемах Чернобыльской зоны отчуждения. Проанализированы линейные показатели проростков — длина
корня и листка. Показано, что дополнительное острое
облучение действует угнетающе на рост корня и листка
проростков семян тростника обыкновенного, что связывается с повышенной радиочувствительностью физиологических процессов раннего отнтогенеза у хронически
облучаемых малыми дозами растений. The present paper deals with the research results of 25, 75 and
150 Gy additional acute ionizing radiation impact on growth
processes of seed germs of the common reed, Phragmites australis (Cav.) Trin. & Steud, in conditions of long-term ionizing
radiation impact in water bodies of the Chornobyl Exclusion
Zone. Linear indexes of leaf and root length of the germs were
analyzed. It is shown that additional acute irradiation leads to
inhibition of leaf and root growth of the common reed seed
germs. It is probably connected with high radiosensitivity of
physiological processes during early ontogenesis of acutely
low-dose irradiated plants.