Знайдена популяція (locus classicus) рідкісного виду Spiraea pikoviensis (Rosaceae) та його еколого-ценотична характеристика - Федорончук, М.М.; Дідух, Я.П.; Белемець, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Підтверджено локалітет рослин, зібраних у 1816 р. А. Анджейовським поблизу с. Пиків Калинівського р-ну Вінницької обл. й описаних В. Бессером як Spiraea pikoviensis Besser, що зберігся на невеликій (до 0,5 га) лісовій галявині. Показано сучасний стан мікропопуляції, на основі методики синфітоіндикації оцінено еколого-ценотичні умови її зростання. За класифікацією IUCN вид належить до категорії CR (критично загрожуваний) із високим ризиком знищення біотопу і втрати популяції. Запропоновано заходи щодо активного захисту, охорони популяції та репатріації виду. Подтверждено произрастание собранного в 1816 г.
А. Анджейовским возле с. Пиков Калиновского р-на
Винницкой области и описанного в 1822 г. В. Бессером
Spiraea pikoviensis Besser; локалитет сохранился на небольшой (до 0,5 га) поляне. Показано современное состояние микропопуляции, на основе методики синфитоиндикации оценены эколого-ценотические условия ее
произрастания. По классификации IUCN данный вид
относится к категории СR (критически подверженный
угрозе), с высоким риском уничтожения биотопа и потери популяции. Предложены мероприятия по активной
защите, охране популяции и репатриации вида. A population of Spiraea pikoviensis Besser on a small (0.5 ha)
forest glade near village Pykov, Kalynovka District, Vinnytsia
Region, where A. Andrzhejowski in 1816 collected a specimen
of this species described by W. Besser in 1822, was observed.
Based on the methodology of sinphytoindication, the modern
state of the micropopulation is described and the ecologicalcoenotic growing conditions are evaluated. According to the
IUCN classification, this species belongs to the CR (Critically
Endangered) category due to high risk of the habitat destruction and population loss. Conservation measures for the population and species restoration are proposed.