Особливості росту темнопігментованого дріжджоподібного гриба Pseudonadsoniella brunnea (Meripilaceae, Basidiomycota) на різноманітних живильних середовищах - Кондратюк, Т.О. (Український ботанічний журнал, 2015)
Охарактеризовано особливості росту антарктичного темнопігментованого дріжджоподібного
гриба Pseudonadsoniella brunnea на 32-х живильних середовищах. Серед них найкращими для
культивування визначено агар Сабуро, агар Сабуро із 10%-м розчином сахарози, оригінальне
середовище з вівсяних пластівців із клітковиною та 10%-м розчином сахарози, шматочки сирої
картоплі без додавання та з додаванням 10%-го розчину сахарози, модифіковане глюкозопептонно-дріжджове середовище, пептонна вода із сахарозою, м’ясо-пептонний бульйон із
глюкозою та желатиною. Оптимальними для росту P. brunnea визнано кислі (рН 3—4) живильні
середовища Охарактеризованы особенности роста антарктического темнопигментированного дрожжеподобного гриба
Pseudonadsoniella brunnea на 32-х питательных средах
(11 — плотных, 3 — полуплотных, 18 — жидких). Среди
них лучшими для культивирования признаны агар Сабуро, агар Сабуро с 10%-м раствором сахарозы, оригинальная среда из овсяных хлопьев с отрубями и 10%-м раствором сахарозы, кусочки сырой картошки с добавлением и
без добавления 10%-го раствора сахарозы, модифицированная глюкозо-пептонно-дрожжевая среда, пептонная
вода с сахарозой, мясо-пептонный бульон с глюкозой и
желатином. Оптимальными для роста P. brunnea являются кислые (рН = 3—4) питательные среды. Peculiarities of the growth of a dark pigmented yeast-like
fungus, Pseudonadsoniella brunnea, on 32 nutrient media (11
solid, 3 semisolid and 18 liquid ones) are characterized. The
most optimal media for this fungus found to be Saburo agar,
Saburo agar with 10 % sucrose solution, original medium
with rolled oats, bran and 10 % sucrose solution, pieces of
raw potato with and without 10 % sucrose solution, modified
glucose peptone-yeast medium, peptone water with glucose,
beef-extract [meat infusion] broth with glucose and gelatin.
Acidic media (pH = 3—4) are the most optimal for P. brunnea
growth.