Вплив ортованадату натрію, інгібітору тирозинових протеїнфосфатаз, на Аgrobacterium-опосередковану трансформацію рослин - Федорончук, В.В.; Ємець, А.І. (Український ботанічний журнал, 2015)
Уперше досліджено вплив різних концентрацій інгібітору тирозинзалежної протеїнфосфатази,
ортованадату натрію, на частоту Agrobacterium-опосередкованої трансформації листкових
експлантів Nicotiana tabacum. Вивчено дію різних концентрацій ортованадату натрію ( в межах
від 0,5 до 250 мкМ) і з’ясовано, що за його вмісту 200 і 250 мкМ і тривалістю використання
24 год частота агробактеріальної трансформації листових дисків тютюну підвищувалася на 10
та 19 % відповідно. Подовження тривалості його дії під час ко-культивування з агробактерією
до 48 год із зазначеними концентраціями спричинювало суттєве зростання частоти генетичної
трансформації — на 30 та 40 % відповідно, порівняно з контролем. Наявність перенесення
чужорідного гена gus і його інтеграцію в геном рослин N. tabacum підтверджено молекулярногенетичним аналізом. Впервыеисследовановоздействиеразличныхконцентраций ингибитора тирозинзависимой протеинфосфатазы,
ортованадата натрия, на частоту Agrobacteriumопосредованной трансформации листовых эксплантов
Nicotiana tabacum. Изучено влияние различных концентраций ортованадата натрия в пределах от 0,5 до 250
мкМ. Установлено, что при использовании ингибитора в
концентрации 200 и 250 мкм частота агробактериальной
трансформации листовых дисков табака повышалась
на 10 и 19 % соответственно, при ко-культивировании
в течение 24 часов. Увеличение продолжительности
ко-культивирования с агробактерией до 48 часов при
указанных концентрациях ингибитора приводило к возрастанию частоты трансформации на 30 и 40 % соответственно, по сравнению с контролем. Наличие переноса
чужеродного гена gus и интеграцию его в геном растений
N. tabacum подтверждено с помощью молекулярно-генетического анализа. The effect of different concentrations of protein tyrosine
phosphatase inhibitor, sodium ortovanadate, on the frequency
of Agrobacterium-mediated transformation of leaf explants of
N. tabacum was described for the first time. The influence
of different concentrations of sodium ortovanadate in the
range from 0.5 to 250 µM was investigated. It was found that
inhibitor concentrations of 200 and 250 µM provoked the
increase of the frequency of agrobacterial transformation of
tobacco leaf on 10 and 19 %, respectively, after 24 h of cocultivation. Increasing of co-cultivation period to 48 h at
the same inhibitor concentrations led to an increase in the
frequency of transformation on 30 and 40 %, respectively,
when compared to control. The presence of the gus gene in
the genome of N. tabacum plants after transformation was
confirmed by molecular genetic analysis.