Система родини Caryophyllaceae флори України. 1. Підродини: Polycarpoideae, Paronychioideae, Alsinoideae - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Подано короткі відомості про центри видового різноманіття та філогенетичні зв’язки родини Caryophyllaceae
Juss. З використанням нових даних систематики й узагальненням таксономічного різноманіття представлена
система родини гвоздикових флори України (підродини Polycarpoideae Tanfan., Paronychioideae Vierh.,
Alsinoideae A. Braun). Для кожного таксона надвидового рангу вказані тип і номенклатурна цитація, для родів і
видів — основні синоніми, а також українські назви. Приведены краткие сведения о центрах видового разнообразия и филогенетических связях семейства Caryophyllaceae Juss. С использованием новых данных систематики и обобщения таксономического разнообразия
представлена система гвоздичных флоры Украины (подсемейства: Polycarpoideae Tanfan., Paronychioideae Vierh.,
Alsinoideae A. Braun). Для каждого таксона надвидового
ранга указаны тип и номенклатурная цитация, для родов и видов — основные синонимы, а также украинские
названия. Brief information on the centers of species diversity and phylogenetic connections in the family Сaryophyllaceae is reported. According to new data and generalized information on
taxonomical diversity, a system of Сaryophyllaceae of Ukraine
(subfamilies Polycarpoideae Tanfan., Paronychioideae Vierh.,
Alsinoideae A. Braun) is proposed. The type and nomenclature citation for superspecies taxa and main synonyms for
species are presented. For genera and species, the Ukrainian
names are also given.