Морфофізіологічні пристосування мохів Funaria hygrometrica і Brаchythecium glareosum (Bryophyta) до періодичного висушування - Лобачевська, О.В.; Бойко, І.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Визначено особливості морфофізіологічних пристосувань мохів Funaria hygrometrica Hedw. і Brаchythecium
glareosum (Bruch ex Spruce) Schimp. до періодичного висушування в контрольованих умовах. Збільшення
вмісту хлорофілу b, каротиноїдів і підвищення міцності пігмент-білкових комплексів свідчить про їхню
важливу роль у захисті фотосинтетичної системи в умовах висушування. Толерантність до висушування може
ініціюватися як тривалим, так і короткочасним його періодом, на що вказує підвищення синтезу метаболічно
активних речовин. З'ясовано, що періодичне тривале висушування значно пришвидшує стадію відновлення
життєздатності мохових дернин, мабуть, унаслідок поступового загартування рослин Определены особенности морфофизиологических
приспособлений мхов Funaria hygrometrica Hedw. и
Brаchythecium glareosum (Bruch ex Spruce) Schimp. к периодическому высушиванию в контролируемых условиях.
Увеличение содержания хлорофилла b, каротиноидов и
повышение прочности пигмент-белковых комплексов
свидетельствует об их важной роли в защите фотосинтетической системы в условиях высушивания. Толерантность к высушиванию может индуцироваться как длительным его периодом, так и кратковременным, на что
указывает увеличение синтеза метаболически активных
веществ. Установлено, что периодическое длительное
высушивание значительно ускоряет стадию восстановления жизнедеятельности моховых дерновинок, вероятно, вследствие постепенного закаливания растений. The features of morphological and physiological adaptation
of the mosses Funaria hygrometrica Hedw. and Brachythecium glareosum (Bruch ex Spruce) Schimp. to periodic drying
under controlled conditions are determined. The increase in
chlorophyll b and carotenoids content, improving the strength
of pigment-protein complexes, indicates their important role
in protecting the photosynthetic system under drying conditions. Desiccation tolerance can be induced both by longand short-term drying, as indicated by increased synthesis of
metabolically active substances. It was found that the periodic
long-term drying significantly accelerates the recovery of vital
functions of moss turfs, probably due to gradual hardening of
the plants.