Адаптація бріофітів до водного дефіциту на території відвалу в місцях видобутку сірки - Кияк, Н.Я.; Хоркавців, Я.Д. (Український ботанічний журнал, 2015)
Викладено результати досліджень адаптивних реакцій мохів із різною чутливістю до дефіциту вологи — Bryum argenteum Hedw. і Amblystegium serpens (Hedw.) Schimp на території відвалу в місцях видобутку сірки. За несприятливого гідротермічного режиму у пагонах мохів виявлено збільшення загальної антиоксидантної активності низькомолекулярних антиоксидантів і нагромадження осмотично активних речовин — розчинних вуглеводів та вільного проліну. Толерантніші до водного стресу рослини B. argenteum характеризуються значною пластичністю компонентів осморегуляторної системи й антиоксидантної активності протягом вегетаційного сезону. Показано, що адаптація до водного стресу може реалізуватися з участю епігенетичних систем. Изложены результаты исследований адаптивных реакций мхов с разной чувствительностью к дефициту влаги — Bryum argenteum и Amblystegium serpens на территории отвала в местах добычи серы. В условиях неблагоприятного гидротермического режима в побегах мхов выявлено увеличение общей антиоксидантной активности низкомолекулярных антиоксидантов и накопление осмотически активных веществ — растворимых углеводов и свободного пролина. Более толерантные к водному стрессу растения Bryum argenteum обладают значительной пластичностью компонентов осморегуляторной системы и антиоксидантной активности на протяжении вегетационного сезона. Показано, что адаптация к водному стрессу может реализовываться с участием эпигенетических систем. The article presents results of the investigations of adaptive reactions of the bryophytes with different sensitivity to water deficit, Bryum argenteum and Amblystegium serpens, in the dump area of sulfur deposits. Under the unfavorable hydrothermical conditions, an increase of total antioxidant activity of low-molecular antioxidants in the moss shoots, as well as accumulation of osmotically active substances, soluble carbohydrates, and free proline, were found. It was established that more tolerant to water stress plants of Bryum argenteum have considerably higher plasticity of the osmotically regulated system components and antioxidant activity during the vegetative season. It was shown that epigenetic systems can be involved in adaptation to water stress.