Розподіл поліморфних варіантів SNP –1082 G-А промоторної ділянки гена ІЛ–10 при вторинному неплідді - Терпиляк, О.І. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Вивчали крапкові нуклеотидні поліморфізми промоторної ділянки гена ІЛ-10 в
групі подружніх пар з вторинним непліддям, обумовленим звиклим невиношуванням
вагітності в І триместрі. Встановлено, що дана група характеризується достовірно
підвищеною частотою алелі G – алелі високої експресії ІЛ–10 та генотипу високої
експресії (GG–генотип). Встановлено, що 38,5% подружніх пар з вторинним непліддям
є гомологічними по генотипах SNP–1082 G→A пІЛ–10. Передбачаємо, що ІЛ–10 може
бути задіяний в патогенезі звиклого невиношування вагітності. Изучали точечные нуклеотидные полиморфизмы промоторного участка гена
ИЛ–10 в группе супружеских пар с вторичным бесплодием, обусловленным
привычным невынашиванием беременности в І триместре. Установлено, что данная
группа характеризуется достоверно повышенной частотой аллеля G – аллеля высокой
экспрессии ИЛ–10 и генотипа высокой экспрессии (GG–генотип).Установлено, что
38,5% супружеских пар с вторичным бесплодием являются гомологичными по
генотипам SNP–1082 G→A пИЛ–10. Допускаем, что ИЛ–10 может быть задействован в
патогенезе привычного невынашивания беременности. We studed the SNP1082 G→A of the gene IL–10 promotor region in couples with
secondary infertility which was caused by first trimester reccurent pregnancy lost. As a result
of studying was determined statistically significant increase of both IL–10 high expression
allele frequency (G–allele) and IL–10 high expression genotype frequency (GG–genotype).
The result also showed, that 38,5% investigated couples had homologous SNP–1082 G→A
pIL–10 genotypes.We suppose that IL–10 gene may be active in pathogenesis of first
trimester reccurent pregnancy lost.